Este deja de notorietate ca jocurile la BVB sunt facute de o mana de oameni cu bani. Ca printre ei se afla si o serie de fonduri de investitii si case de brokeraj onorabile, aceasta este de netagaduit. Si daca ar fi doar acestea, poate ca piata romaneasca ar fi una mult mai echilibrata. Din pacate, printre mari investitori s-au "strecurat" si multi altii, care au puterea sa urce si sa coboare piata dupa bunul lor plac sau interes.
Asadar, sa vorbim astazi de unul dintre ei: Catalin Chelu. Personaj notoriu la BVB, om greu incarcat de dosare penale ("doar" vreo 48-50 pana in prezent), Chelu s-a facut cunoscut marii mase a investitorilor ca urmare a unui scandal interminabil prin care a fost obligat, in cele din urma sa-si diminueze participatiile la SIF-uri in asa fel incat sa nu detina mai mult de 1% din actiunile acestora. Tot Chelu a fost acuzat prin 2009 de SIF 2 de actiuni concertate impreuna cu alte societati pe care tot el le detinea. Rezultatul a fost obligarea acestuia sa-si reduca pragul de detinere la SIF-uri si a fost dat afara din Consiliul de administratie a SIF 2.
Iata ce spune Wikipedia despre omul nostru:
Catalin Chelu este un om de afaceri din Galati, care este actionar la cateva zeci de firme, fiind printre cei mai mari proprietari de spatii comerciale din Galati. Catalin Chelu mai detine casa de brokeraj City Invest Galati, si actiuni la firmele Comat Galati, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina (producator de piese auto), Transtec Tecuci (companie de transport), Minexfor Deva (din industria extractiva), Mecanica Rotes, Altur Slatina (producator de piese auto), Galgros Galati, precum si la societatile de investitii financiare (SIF): la SIF 5 Oltenia - 1,8073%, la SIF 1 Banat-Crisana - 1,297%, la SIF 3 Transilvania - 1,298%, la SIF 4 Muntenia - 1,4474%. Catalin Chelu este un important jucator pe piata de televiziune prin cablu din Romania, unde detine sau a detinut CCC Blue Telecom, Cony Sat, Mega Construct si Lidas Prod.
La data de 21 martie 2000, Catalin Chelu a achizitionat cu un miliard de lei vechi 51% din actiunile societatii Sircovtex Siret de la FPS. Sircovtex avea 1.700 de angajati in 1997, iar in anul 2001 numarul acestora a ajuns la 314. In august 2001, Sircovtex a intrat in faliment. In anul 2008 a preluat 44% din Lactate Dambovita (devenita intre timp Lactate Natura Targoviste), iar in 2010 a preluat 42% din Lacta Giurgiu. In octombrie 2010 a obtinut controlul pachetului majoritar de actiuni de la Lactate Natura Targoviste. In septembrie 2010 a preluat pachetul majoritar de actiuni de 53,11% al companiei producatoare de vinuri Vinia Iasi.
Catalin Chelu este un om de afaceri controversat, fiind acuzat in presa ca a devalizat "Rotes SA" si ca a vandut ilegal Sectia de Confectii Metalice Teis, in timp ce avea conturile blocate pentru datorii la stat. In anul 2001, salariatii de la Sircovtex Siret, au transmis fostului FPS o sesizare din care reiesea ca omul de afaceri Catalin Chelu vindea covoare din stocul unitatii prin intermediul unor firme care ii apartineau, iar cu banii obtinuti astfel isi achita contravaloarea actiunilor cumparate de la FPS. In anul 2007, Catalin Chelu a fost acuzat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca a incercat si a reusit, prin diverse firme, sa obtina controlul unui pachet de actiuni mai mare decat permite legea la SIF-uri si a fost obligat sa vanda actiunile pentru a ramane cu mai putin de unu la suta. Pe data de 18 noiembrie 2010, Directia Nationala Anticoruptie l-a a prins in flagrant delict pe Catalin Chelu in timp ce incerca sa-i ofere mita 50.000 de euro secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Dan Valentin Fatuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate in lucru la unitati de parchet, intre care si DIICOT.
Ce sa mai... omul nostru este un "gingas". Dar unul care are investit in acest moment peste 30 de milioane de Euro in 14 companii listate la BVB. Si ne mai intrebam de ce avem pe Bursa asa distractie si amuzament...