Vola

vola.ro

miercuri, 24 noiembrie 2010

Face Irlanda legea la bursa?

S-a implinit luna de cand bursele s-au iritat neasteptat. Desi am trecut prin o multime de stiri pozitive, printre care si un program mai mult decat satisfacator de QE din partea FED-ului, toti indicii se duc din ce in ce mai jos.
O posibila explicatie, ar fi criza irlandeza. Ca insularii se afla in proverbiala galeata, asta este evident. Ca s-ar putea intinde spre Spania si Portugalia, este discutabil. Mai ales ca, pana la urma, fiecare face in casa lui ce doreste. Asadar, daca pica Irlanda, ce treaba are economia iberica, respectiv Banca Santander (cea mai importanta din Spania si printre primele ca importanta din lume) cu bancile autohtone irlandeze? Si totusi, criza irlandeza era departe de a-si arata coltii cu o luna in urma.
O alta problema ar fi deranjul Chinei si al Germaniei vizavi de masurile de QE ale FED-ului care, cel putin in teorie, ar trebui sa devalorizeze dolarul, ceea ce ar provoca emotii mari in tabara celor doua tari exportatoare. Pe scurt, un dolar mai ieftin inseamna incasari mai mici pentru cele doua mari puteri. Dar acest fapt nu ar trebui sa explice scaderile din SUA. Totusi, planul de QE are multi inamici domestici care cred ca masurile vor face mai mult rau decat bine. Iar aceasta ar putea fi o explicatie...
Mai nou, principal motiv de scaderi este "razboiul" dintre cele doua Coreei. In fapt, mai mult o "agitatie", evenimentul a fost tocmai bun pentru a marca scaderi de 1-2% in linie. Greu de crezut ca o cearta "prieteneasca" pentru o insulita care era oricum un calcai al lui Achile de multa vreme ar putea influenta cu ceva economia mondiala.
Banuiala mea este ca baietii cu bani simt pur si simplu nevoia de a trage bursele in jos. In cele din urma, deja devenise cam scump sa cumperi actiuni, comparativ cu ce-am avut anul acesta. Asa ca e destul de posibil sa avem scaderi pana ajungem la un nivel acceptabil, care sa le perimita marilor investitori sa "culeaga" chiripirurile din piata pentru inca o sarja de profit. Tot ce avem de facut noi, "plevustile" este sa asteptam si, care putem, sa intram in piata atunci cand cei care intr-adevar conteaza sunt dispusi sa genereze din nou vesti bune.