Vola

vola.ro

marți, 9 noiembrie 2010

Drepturile de preferinta TLV: Oportunitate sau teapa?

Suntem la jumatatea perioadei de subscriere pentru actiuni TLV la pret preferential de 1 leu. La acesta se adauga, desigur, costul drepturilor de preferinta, care in luna octombrie s-au tranzactionat, in valori reale, la pretul de 0,23-0,37 lei pentru o actiune. Asadar, dupa perioada de subscriere, cei carora le-a suras ideea vor detine actiuni TLV cumparate la preturi de 1,23-1,37 lei.
Toate bune si frumoase, pana ne uitam la valoarea actuala de piata a actiunii. Desi rezultatele financiare din primele noua luni fac din TLV un titlu atractiv, momentan acesta se tranzactioneaza undeva sub 1,30 lei pe actiune. Un pret interesant pentru cei care au cumparat drepturi la 0,026 lei (aprox. 0,23 lei adaugati la o actiune de 1 leu), dar extrem de iritant pentru cei care au luat la 0,0385 lei (aprox. 0,35 lei adaugati la aceeasi actiune de 1 leu).
Si mai rau, actiunea legala deschisa de SIF1, in care se contesta hotararea AGEA prin care a fost luata decizia de majorare a capitalului social al Bancii Transilvania, ar putea intarzia posibilitatea de a dobandi si tranzactiona noile actiuni capatate si, ca efect, o suma considerabila de bani ar putea ramane blocata in contul investitorilor. Si se stie: capitalul care nu se reinvesteste nu aduce profit!
Chiar si asa, cea mai importanta problema este legata de pretul actiunii la momentul in care investitorii vor putea intra in posesia actiunilor subscrise. Pentru ca, in cele din urma, chiar daca ai achizitionat TLV la un pret de 1,35 lei pe actiune, daca aceasta va ajunge la 1,50, 1,60 sau poate chiar 2 lei, ar insemna un profit frumusel, nu-i asa?