Vola

vola.ro

luni, 24 ianuarie 2011

Ar putea creste Bursa 15% intr-o singura zi?



S-a intamplat recent. O zi de luni, 7 mai 2010, a fost ziua in care bursa a crescut cu 15%. Se intampla atunci dupa o coborare accelerata, pe fondul crizei financiare din Grecia, indicii coborand aproape 30 de procente, de la maximele din aprilie. 
Cresterea s-a produs atunci pe fondul unei ample miscari, in ziua anterioara, a Wall Street-ului. Indicele BET-FI a "sarit" 3500 de puncte pana la finalul zilei (diferenta a fost chiar mai mare in cursul zilei), terminand cu peste 15% peste nivelul inchiderii din sedinta precedenta. La fel, indicii BET si BET-C au crescut si ei 10 procente.
Astazi, odata cu listarea Fondului Proprietatea, ne aflam intr-o postura similara. Cel putin in teorie, listarea FP ar trebui sa dubleze valoarea tranzactiilor pe Bursa. Avand in vedere ca vom avea de-a face cu poate printre cele mai lichide zile din ultimii ani, daca FP o ia in sus, la fel ar trebui sa faca si bursa. Premisele pentru un +15% exista, insa mult mai firesc ar fi un avans de 5%. Dar, dupa cum ii stim deja pe jucatorii de la BVB, personal ma astept (si chiar m-as multumi) la doar 3%. In orice caz, avem in fata noastra o zi mare la BVB, una care ar putea sa aduca revenirea bursei, dar si a sentimentului de seriozitate vizavi de cei care investesc la Bucuresti....