Vola

vola.ro

miercuri, 12 ianuarie 2011

Fondul Proprietatea: Oportunitate sau mare bluf?


Vine pe 25 ianuarie. De prea multe ori anuntata, de la fel de multe ori amanata, listarea Fondului Proprietatea este, in sfarsit, o certitudine. Avand in vedere ca discutam cu despre un titlu de mare anvergura - 82 de mari companii sunt adunate sub acest nume -, listarea ar trebui, cel putin in principiu, sa fie un moment minunat pentru Bursa. 
Dincolo de cresterea importanta de lichiditate pe care ar trebui sa o genereze - titlul este unul de talia SIF-urilor sau a BVB-ului -, listarea Fondului Proprietatea ar trebui sa insemne atragerea de investitii si investitori importanti din strainatate.
Din prisma titlului, partea buna a listarii este ca urmasii marilor industriasi isi vor putea reacapata, in sfarsit, averea pentru care au muncit tatii si bunicii lor. Totodata, vom avea si o contorizare corecta a acestor averi. Asadar, avem in fata potentiali investitori in  economia romaneasca si o mare sansa de a reface bunastarea si civilizatia interbelica. Tot pozitiv este si faptul ca listarea inseamna incheierea definitiva a speculatiilor facute pe seama rabdarii detinatorilor de drept.
Problema majora a listarii Fondului Proprietatea este ca nu stim cu exactitate care este cota procentuala detinuta in acest moment de speculatorii la bursa. Acest lucru il vom vedea incepand cu 25 ianuarie, cand vom asista la primele tranzactii. Pe scurt, daca specultorii detin o cota importanta din actiuni, s-ar putea sa vedem, in cel mai bun caz, o crestere rapida a cotatiei, urmata de vanzari sustinute - profit take-uri si incercari concertate de scadere a pretului, pana ce marii detinatori privati de pachete vor vinde pana la ultimul cent. Daca, pe de alta parte, speculatorii nu detin procente importante, exista doua scenarii: fie vom asista la vanzari concertate pana cand pretul actiunii va fi unul foarte atractiv pentru speculanti, fie - in cazul in care se va reusi contracararea acestei miscari - la cresteri probabil sustinute, pana la supraevaluarea titlului, uramata de o corectie care va stabili plafonul corect.
Deci, daca planuiti sa intrati la cumparare pe 25 ianuarie, sfatul meu este - daca nu aveti informatii din piata - sa ramaneti pe margine si sa asistati la joc pana va veti putea da seama care este acesta...